قصه هزار و یک شب آبگرفتگی در اهواز

به گزارش جنوب پرس ، از اهواز، در جنوب باران که میبارد هوا لطافت خاصی پیدا میکند، به ویژه در پاییز که با بارش باران داغی روزهای تابستان بار سفر میبندد و صدای کولر از خانهها کم میشود و شاید دیگر نیازی نباشد برای صدا کردن همدیگر در اتاقهای دیگر خانه صدای خودمان را بالا ببریم.
هرچند تمام این خوشیها لبخند رضایت بر چهره مردم اهواز میآورد ولی فقط برای چند ساعت اول بارش باران است. کافی است مردم صبح که برای رفتن به مدرسه و سرکار بیدار میشوند در خانه را باز کنند، پس از دیدن صحنه مقابل خود و چند دقیقه سکوت متوجه خواهند شد که تنها راه خروج از منزل قایق است.
البته تمام این شرایط برای مناطق با وضعیت مطلوب رخ میدهد، برای افرادی که در کوی علوی، کمپلو و خیلی مناطق دیگر زندگی میکنند قضیه متفاوت است زیرا آنها شب تا صبح درحال جمع کردن فرش و وسایل زندگی خود هستند که در ترکیب آب باران و فاضلاب در خانه معلق شدهاند.
چند روز از بارش باران گذشت و هنوز خیلی مناطق درگیر آبگرفتگی گسترده هستند. در مناطقی خودروها در پارکینگ منازل غرق شدند و در منطقهای دیگر آب تا سقف خانهها بالا آمد.
در این میان اما خبرهای جالبی از خرابی پمپهای تخلیه آب برخی مناطق شهرداری اهواز میشنویم، خرید و یا تعمیر چند پمپ آب برای شهرداری اهواز به چنان معضلی تبدیل شده است که احتمالاً باید برای گرفتن بودجه و اجرایی شدن آن یک کمک ملی را مطالبه کنیم.
مسؤولان قبول نکردند در شرایط بحرانی هستیم
اسکندر لطفعلی زاده در گفتوگو با خبرنگار فارس در اهواز، گفت: وضعیت شهر اهواز پس از بارندگی یک موضوع چالش زا است. مدیران قبل از اینکه وارد روزهای بارانی در اهواز شویم باید برنامه مشخص داشته باشند نه این که پس از ورود به بحران به دنبال حل آن باشند.
وی گفت: مسؤولان قبول نکردند که در شرایط بحرانی هستیم و شبانه به منطقه منبع آب رفتند و از منازلی که در خطر بودند تعهد تخلیه گرفتند و پس از تخلیه ریزش کوه باعث تخریب خانههای مردم شد در حال حاضر چه کسی مسؤول خسارات وارد شده به این خانوادهها است.
عضو شورای شهر اهواز با اشاره به اینکه منطقه کیان، خشایار و خیابان انقلاب تا چند روز پس از بارندگی همچنان پر از آب است، عنوان کرد: پمپ معمولی تخلیه آب در شهرداری اهواز به سختی پیدا میشود و برای تهیه پمپ آب نیز برنامهریزی وجود ندارد. شاید کل مبلغ مورد نیاز برای تهیه پمپ تخلیه برای یک منطقه اهواز به ۵۰۰ میلیون تومان هم نرسد. مسؤولان استانی و شهری اهواز باید تمام امکانات خود را خیلی سریع برای حل همیشگی این مشکل بسیج کنند.
وی افزود: باید به فکر باز کردن فاضلاب و حل اساسی مشکل باشند و تخلیه آب با تانکر یک راهحل کوتاه مدت است.
لطفعلی زاده با بیان اینکه در این آبگرفتگی بالای ۱۰ میلیارد تومان فقط به سیستم آسفالت اهواز آسیب وارد شده است، اظهار کرد: اگر این بودجه را برای ایجاد کانالهای مناسب برنامهریزی میکردند که آبهای سطحی باران را به سمت کارون هدایت کند، امروز شاهد چنین مشکل بزرگی برای شهر اهواز نبودیم.
سیستم فاضلاب شهر اهواز فرسوده است
اگرچه خرید و تعمیر پمپهای آب اهواز برای شرایط بحرانی یک ضرورت است، اما باید ریشه اصلی آبگرفتگی را پیدا کرد. سیستم فاضلاب شهر اهواز فرسوده است و در راه توسعه شهر اقدامی برای توسعه سیستم فاضلاب صورت نگرفته است. بارش باران باعث بالا آمدن فاضلاب در سطح شهر میشود این ما مردم هستیم که در این وضعیت تردد میکنیم.
شاید روزها، ماهها و شاید سالهای بعد خبری درمورد اثرات تردد در این فاضلابها و تنفس این میکروبها از طریق نهادهای بهداشتی منتشر شود.
سیستم فاضلاب باید برای تخلیه ۳۰ درصد آبهای سطحی ظرفیت داشته باشد و مسلماً برای سیستم فاضلاب فرسوده شهر اهواز این رقم بسیار پایینتر است. بودجه مورد نیاز برای رفع این مشکل هرچقدر هم که باشد باید در اولویت دستور کار استانداری قرار بگیرد چراکه سلامتی مردم بالاترین درجه اهمیت را دارد.
این حجم از بارش باران آبفا و شهرداری را غافلگیر کرد
علیرضا عالیپور در گفتوگو با خبرنگار فارس در اهواز، با اشاره به عدم اتمام پروژههای مربوطه توسط شهرداری و لایروبی اصولی توسط آبفا، اظهار کرد: این حجم بارش پاییزی در اهواز برای شهرداری و آبفا غیرمنتظره بود. با توجه به اینکه اهواز در چهار سال اخیر در دوره خشکسالی قرار داشت بهتدریج هزینهها برای آمادهسازی شبکههای فاضلاب و زیرساختها از اولویت خارج شد و هزینههای دیگری در اولویت قرار گرفته است.
معاون خدمات شهری شهرداری اهواز با بیان اینکه استاندار خوزستان در ستاد مدیریت بحران وعده تزریق بودجه به شهرداری اهواز به ویژه در پروژههای مهم را داد، عنوان کرد: شریعتی وعده اختصاص ۳۰ میلیارد تومان به شهرداری اهواز برای ایستگاه پمپاژ و خط انتقال کوی علوی را داد که کار مطالعه و طراحی این پروژه در هفته آینده به اتمام میرسد و اسناد آن برای مناقصه آماده میشود.
مبلغ بالای خدمات دفع فاضلاب در قبوض آب
قبض آب که می آید علاوه بر مبلغ پرداختی اگر به جزئیات مصرف و محاسبات دقت کنیم رقم قابل توجهی تحت عنوان بهای خدمات دفع فاضلاب و مبلغ دیگری تحت عنوان مالیات بر ارزش افزوده را خواهیم دید که در قبوض بسیاری از مشترکان مبلغ خدمات دفع فاضلاب حدود ۷۰ درصد بهای آب مصرفی است.
سوالی که ذهن همه را به خود مشغول میسازد این است که آیا در بسیاری مناطق شهر اهواز اصلا سیستمی برای دفع فاضلاب وجود دارد؟ دقیقا این مبلغ با این میزان بالا که بهای آب مصرفی را دو برابر میکند اگر در بهبود سیستم فاضلاب شهر هزینه نمیشود، در چه قسمتی مصرف میشود؟
چند روزی است شرکت آبفا در خیابان انقلاب برای بهبود مشکل دفع آبهای سطحی دست به کار شده است و اقدام به حفاری زمین و رفع اساسی این مشکل کرده است، حال باید منتظر ماند و دید پس از پایان این پروژه بزرگ و بارانهای بعدی مردم منطقه میتوانند با خیال راحت قایقهای خود را به مناطق دیگر اجاره دهند و با خودرو و پای پیاده تردد کنند.
اگرچه باید بررسی شود که اگر با یک اقدام سریع میتوان مشکل آبگرفتگی یک منطقه را رفع کرد چرا در این سالها که مردم شهر اهواز با این معضل روبرو بودند مسؤولان دست به کار نشدند و فقط تماشا کردند.
منبع:فارس